Teksten op je website gebruiken

In mijn vorige blog “Content is King” heb ik het al over het gebruik van teksten gehad.

Maak altijd een groot onderscheid tussen een webshop en website. Een website is bedoeld om de bezoeker te informeren of het bedrijf en/of diensten. Een webshop is bedoeld om de bezoeker te informeren over een product en hierbij over te gaan op de verkoop. Een bezoeker verwacht geen grote lappen tekst over het bedrijf wanneer hij of zij een kraan wil bestellen. Het advies dat ik geef bij het afnemen van een webshop is om er ook vaak een website bij te nemen. De website kan namelijk gebruikt worden om de klant volledig te informeren over een product en te overtuigen om dit bij jou te kopen. Hierna kun je ze doorsturen naar je webshop. Zo versterk je de webshop i.p.v. alle informatie op de webshop te plaatsen. Tegenwoordig doen grotere merken dit ook. IKEA heeft bijvoorbeeld een community website opgericht om hun klanten te laten zien wat ze met hun woonkamer hebben gedaan met de producten van IKEA. Bij alle producten die gekocht zijn bij IKEA kun je direct naar de webshop om deze te bestellen. Zo heeft Gamma de klusadvies. Hierin kun je zien hoe je iets kunt maken en welke materialen je hiervoor nodig hebt. Direct kun je deze in hun webshop bestellen.

Hier zie je dus heel duidelijk dat je de klant het beste eerst goed kunt informeren om ze zo over te halen om dit ook bij jou te kopen.

Creëer geen afstand

Ook zul je bij teksten de “wat simpele” voor de hand liggende dingen moeten bepalen.
Als voorbeeld, kan ik mijzelf hierin gebruiken. Al mijn klanten spreek ik aan met jij of je. Dit is in het begin niet altijd zo geweest. Ik sprak mijn klanten met u aan omdat mij dat is aangeleerd…..”een onbekende spreek je altijd met u aan”. Dit is natuurlijk een goede leerregel in het dagelijks leven. Alleen als bedrijf zijnde kan dat nogal vreemd overkomen. Met “u” kun je nogal een afstand creëren tussen de klant en jezelf. Ook zijn de meesten hier helemaal niet zo blij mee om met u aangesproken te worden. Zelf vind ik dit ook niet echt fijn. Aangezien ik een goede relatie aan wil gaan en op gelijke hoogte behandeld wil worden, zal ik dit ook richting de klant doen (tenzij dit expliciet is aangegeven).

Duplicated content

Wanneer je jouw eigen website of webshop gaat opzetten, gebruik dan zoveel mogelijk je eigen woorden en teksten. Wanneer je namelijk van je leverancier de teksten kopieert voor een product of dienst, zal je hier niet goed op gevonden worden. Er zullen namelijk veel andere website of webshops zijn die bij deze leverancier de teksten van gebruiken. Dit noemt Google duplicated content en heeft geen meerwaarden aangezien er geen extra informatie wordt verschaft door jou of door een andere die dezelfde tekst gebruikt.

Dit geldt dus ook voor de normale teksten op je website. Zorg ervoor dat je teksten boeien en dat ze uniek zijn. Zo zorg je ervoor dat jouw website anders is en klopt bij jouw bedrijf.

Beter gevonden willen worden door teksten​.

Het kan zijn dat je na een tijdje jouw website in de lucht te hebben, niet veel bezoekers trekt. Dit kan natuurlijk komen door veel concurrentie of doordat je iets aanbiedt waar niet veel op gezocht wordt. Je kunt er dan voor kiezen om extra pagina aan je website toe te voegen die meer informatie verschaffen voor een bepaalde zoekterm. Je kunt d.m.v. Google Adwords met hun “zoektermen tool” bepalen op welke zoektermen je het beste gevonden kunt worden (zonder veel concurrentie, maar waar wel veel op gezocht wordt). Hier kun je dan een zogenaamde “landingspagina” voor maken.

Dus samengevat:

Schrijf je eigen teksten voor je website of webshop.
Zorg ervoor dat je uniek bent en schrijft zoals jij je klanten benaderd.
Schrijf voor een website informatief en boeiend.
Schrijf voor een webshop doeltreffend en kort (ga over op de verkoop).
Landingspagina’s zijn bedoeld voor zoektermen en het beter vindbaar worden bij Google.