Google Analytics en Webmaster tools
Wanneer je een website bij mij afneemt, krijg je daar gratis een koppeling naar Google Analytics bij. Mocht je een mailadres van G-Suite bij het abonnement hebben genomen, dan kun je met deze gegevens inloggen bij Google Analytics.
Wat kun je nou precies met al deze gegevens bij Google Analytics?
Google Analytics is bedoeld om de gegevens van je website in te zien. Of eigenlijk beter gezegd te analyseren wat je bezoekers precies op je website doen. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers je hebt gehad in een bepaalde periode en hoeveel unieke bezoekers dit zijn geweest. Zo kun je zien of je veel terugkerende bezoekers hebt of dat het allemaal nieuwe bezoekers zijn. Voor een webshop kan een grote hoeveelheid terugkerende bezoekers erg belangrijk zijn en voor een website iets minder.
Tevens kun je bekijken welke pagina’s het meest bezocht worden van je website/webshop. Misschien is het een artikel die erg in trek is op je webshop of verstrek je erg nuttige informatie op een website pagina. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen wat op dit moment erg in trek is of waar bezoekers behoefte aan hebben. Dit is ook een manier voor mij om te bepalen welke blogberichten het meeste gelezen worden en waarover ik eventueel meer kan schrijven.

Google Analytics is een erg belangrijke maar ook uitgebreide tool voor je marketing en analyze.
Je kunt het gedrag bestuderen van de bezoekers en zien hoe de stroming door je website is. Welke pagina’s een goede doorstroming heeft naar andere pagina’s of waar de bezoeker afhaakt. Wanneer je de bezoekersaantallen bij de pagina’s bekijkt, zie je ook meteen hoe hoog het bouncepercentage is per pagina. Een bouncepercentage houdt in dat een bezoeker op een bepaald zoekwoord jouw website heeft gevonden. Wanneer een bezoeker je website bezoekt en beoordeelt dat de getoonde informatie niet relevant is en direct van je website vertrekt, dan wordt dit gezien als een bounce. Je kent het vast zelf wel wanneer je aan het Googlen bent. Je hebt wat ingevuld bij Google en je klikt al snel door de eerste 3 of 4 zoekresultaten heen. Elke pagina waar je direct weer vertrekt na het screenen van de eerste stukken tekst of afbeeldingen, wordt bij Google meegeteld als een bounce.

“Met deze bounce resultaten kun je dus achterhalen of je misschien een pagina moet herschrijven of dat er zelfs een fout in je website zit. “
Het enige dat je niet kunt zien:
Met Google Analystics kun je erg veel inzien en analyseren, wat je echter niet kunt zien zijn de zoektermen waarmee de bezoeker op je website terecht is gekomen. Hiervoor kun je het beste Google Webmaster tools gebruiken. Dit is een ander soort inlog en zul je je website of webshop moeten verifiëren. Deze wordt door mij gekoppeld wanneer er een marketingcampagne gestart wordt. Anders wordt hier merendeels geen gebruik van gemaakt

Google Webmaster Tools
Met de Webmaster Tools van Google kun je zien op welke zoektermen je website vertoond werd bij Google en hoe vaak er op je link geklikt is. Zo kun je wel eens tegenkomen dat je op bepaalde zoektermen getoond wordt waar je helemaal geen landingspagina of zoekterm voor aangemaakt hebt. Ook kun je moet Google Webmaster Tools bekijken of er fouten in je website zitten en of je hier iets aan kunt of wilt doen. Eigenlijk is Webmaster Tools voornamelijk bedoeld om je website zo optimaal mogelijk te maken en aan te leveren aan Google. Hierdoor zul je ook beter geïndexeerd worden en eventueel je marketing campagne zo kunnen aanpassen dat je beter gevonden wordt. Zorg er dan alleen voor dat je bouncepercentage niet erg oploopt. Dit kan namelijk weer negatief uitwerken voor je andere zoektermen.
Wanneer je een Adwords of Facebook campagne wilt starten, dan kan ik je hier natuurlijk bij helpen en direct Google Webmaster tools voor je koppelen. Natuurlijk kun je dit altijd zelf oppakken, neem hier goed de tijd voor. Het zijn namelijk nogal uitgebreide tools waarbij je alle informatie wel goed moet aflezen. Het zou zonde zijn wanneer je veel geld uitgeeft met een verkeerde campagne of aan de verkeerde zoektermen.