Content is King

Bij het bouwen van een website of webshop kom je op het punt dat er teksten op geplaatst moeten worden. Hoe overtuig je iemand om de website verder te bekijken wanneer ze op je homepage terecht zijn gekomen? Spreek je de bezoeker aan met u of jij? Dit zijn vragen die je het beste al kunt behandelen voor je aan je website of webshop begint. Je kunt dit namelijk al beslissen bij je doelgroepbepaling. Hierin kun je al snel weerleggen waarom je jouw klant met u of jij aanspreekt.

Wat is nu de beste oplossing qua gebruik van teksten?

Beoordeel altijd eerst wat je aan je klant wil vertellen. Bekijk het vanuit de standpunt van de bezoeker. Deze komt misschien voor de allereerste keer op je website. Wat wil je diegene vertellen en/of misschien overtuigen? Hierbij komt de term “Content is King” kijken. Dit houdt eigenlijk in dat de tekst op je website het belangrijke is wat op je website staat. Wanneer jij goede content hebt op je website en de bezoekers lezen dit graag, dan zal je automatisch gaan stijgen in de zoekresultaten van Google. De content op je website moet de klant bieden wat ze zoeken.

Maak een plan voor je bezoekers.

Zorg ervoor dat de teksten die je in eerste instantie schrijft gaan over jezelf, het bedrijf en de producten en/of diensten die je  levert. De teksten die je op je website gaat plaatsen hoef je niet SEO technisch te schrijven. Dit omdat je jouw bezoekers graag vertelt wie je bent en waarom ze voor jou moeten kiezen.

Je gaat niet direct over tot verkoop.

Vergelijk het met een opdringerige verkoper wanneer je een winkel binnenloopt. Je bent naar iets op zoek maar bent nog aan het oriënteren. Wanneer je aan het rondkijken bent, kun je dit vergelijken met iemand die jouw website bezoekt. Hij of zij moet alleen nog overtuigd worden om het bij jou te kopen. Dit doe je niet door de bezoeker direct naar de kassa te sturen. Eerst bepaalt de klant of ze zich “goed” voelen bij jou of jouw winkel. De winkelpand (vormgeving website/webshop) en uitstraling zegt wat over jouw winkel of website. Hierna is het belangrijk dat de klant leest dat ze bij jou aan het goede adres zijn voor hun product of dienst. Bijvoorbeeld wat voor service je verleend of wat jij extra kunt bieden.

Wanneer de bezoeker overtuigd is, kun je overgaan tot de verkoop. Wees dus geen vervelende verkoper maar wees diegene die graag gratis informatie deelt en de klant verder wil helpen bij hun keuze.

“Je gaat niet direct over tot verkoop”

Schrijf dus altijd de teksten van je website voor de klant en niet voor jezelf. Ga na wat de klant verwacht en waarom ze bij jou terecht zijn gekomen. Hou in gedachten bij het schrijven van teksten of je een website of webshop hebt. Een website is bedoeld als informatief om de bezoeker kennis met jou en jouw bedrijf te maken.
Een webshop is puur bedoeld voor verkoop. Wanneer je bij bol.com terecht komt, heb je ook geen behoefte om te lezen wanneer het opgericht is, wanneer de overname was, wie nu de eigenaar is en dat je nu ook bij de Appie kunt inloggen met je bol.com account. Je wilt weten wat je garantie is, hoelang de verzending duurt en wat de kosten daarvan zijn. Dit zijn dus twee verschillende “informatieve” teksten die je niet gebruikt in een website en visa versa.

Het kan een goed plan zijn om naast je webshop ook een webshop te hebben. Behandel hier je producten in en geef informatie over het gebruik met ondersteuning van Youtube video’s. Bij interesse in het product, link je naar het product in je webshop. Zo promoot je je eigen producten ook nog eens.

Wanneer je bezoekers wilt lokken naar je website door direct te bieden wat ze zoeken. Dan moet je later gaan nadenken over het toevoegen van landing pages. Deze kun je ook goed gebruiken bij social media campagnes of andere aanbiedingen. Hierover later meer in Landingspagina’s blog.